רשלנות רפואית באונקולוגיה
תחום האונקולוגיה הינו תחום רפואי העוסק בחקר, אבחון, וטיפול במגוון מחלות הסרטן למיניהן. מקרי רשלנות רפואית בתחום זה הינם רבים ועשויים להתרחש בכל שלבי המחלה, כפי שיוסבר להלן.
רשלנות רפואית באבחון סרטן
מטבע הדברים, לאבחון מדויק ומהיר של מחלת הסרטן יש חשיבות ראשונה במעלה.
ככל שאבחון המחלה יהיה מוקדם ומדוייק יותר, כך ניתן להתחיל את הטיפול בה באופן אפקטיבי ובהקדם האפשרי ולהגדיל משמעותית את סיכויי ההחלמה ממנה.
אולם, אם אבחון המחלה נעשה באופן רשלני, הדבר עלול לפגוע ביעילות הטיפול בחולה ולגרום לו לנזק.
הרשלנות באבחון המחלה יכולה להתבטא במישורים שונים, כגון אי אבחון המחלה, אבחון שגוי שלה, או איחור באבחון. הסיבות להתנהלות הרפואית הרשלנית הן, בין היתר, התעלמות מתסמינים שהחולה מתלונן עליהם ואי הפנייתו לביצוע בדיקות הכרחיות לגילוי וטיפול במחלה, אי הפניית החולה לבדיקות תקופתיות לצורך מעקב אחר מצבו הרפואי (למשל, במקרים של נשים עם היסטוריה משפחתית של מחלת סרטן השד), התעלמות הרופא מממצאי בדיקות מדאיגים, או אי הפניית החולה להמשך ביצוע בדיקות נוספות לצורך העמקת / הרחבת הבירור הרפואי, פיענוח שגוי של ממצאי הבדיקות, וכיו"ב.
רשלנות רפואית בטיפול בסרטן
לאחר אבחון המחלה, מגיע שלב הטיפול בה, בו יש לקבל החלטה על שיטת טיפול המתאימה לחולה, כגון ניתוחים, כימותרפיה, הקרנות, כדורים, וזאת לפי פרמטרים ספציפיים כגון: גיל החולה, סוג הסרטן, שלב התפתחות המחלה, ועוד.
בחירת שיטת טיפול שאיננה מתאימה לחולה, או אופן טיפול חלקי בלבד, עלולים לגרום לנזק לחולה ולהוות רשלנות רפואית.
רשלנות רפואית במעקב אחר סרטן
כאשר שלב הטיפול בחולה הסתיים בהצלחה, יש להמשיך במעקב רפואי אחר מצב החולה כדי לוודא ולמנוע אי הישנות המחלה. לשם כך, יש להנחות את החולה לביצוע בדיקות תקופתיות וקבלת טיפול מתאים בתקופת המעקב.
מעקב רשלני אחר מצבו של החולה, (אי הנחיה לביצוע בדיקות תקופתיות, פיענוח שגוי של ממצאי בדיקות תקופתיות, או התעלמות מממצאים מדאיגים) עשוי לגרום לו נזק רפואי ועלול להוות רשלנות רפואית ולשמש כבסיס להגשת תביעת פיצויים בגינו.
הפיצויים שניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית לגבי מחלת הסרטן
נהוג לחלק את הפיצויים שניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית לשתי קטגוריות עיקריות:
פיצויים בגין נזקים ממוניים ופיצויים בגין נזקים שאינם ממוניים.
פיצויים בגין נזקים ממוניים עוסקים בפיצויים בגין נזקים כספיים שנגרמו למטופל, כגון הפסדי שכר, הוצאות רפואיות שאינן נכללות בסל הבריאות, הוצאות עזרת צד שלישי וסיעוד, הוצאות ניידות, ועוד והם ניתנים לחישוב מתמטי.
פיצויים בגין נזקים לא ממוניים עוסקים בפיצויים בגין נזקים בעלי אופי תחושתי-רגשי כגון פיצויים בגין כאב וסבל, עוגמת נפש, אובדן הנאות החיים, פגיעה בזכות ההסכמה מדעת, פגיעה בזכות האוטונומיה, ועוד והם אינם ניתנים לחישוב מתמטי.
התיישנות תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית לגבי מחלת הסרטן
תובע בגיר (מעל גיל 18) רשאי להגיש את תביעת הרשלנות הרפואית תוך 7 שנים ממועד הרשלנות הרפואית. אולם, אם הנזק שנגרם לו עקב הרשלנות הרפואית התגלה במועד מאוחר יותר ממועד האירוע הרשלני, הוא יהיה זכאי להגיש את התביעה תוך 7 שנים מיום גילוי הנזק, ובתנאי שטרם חלפו 10 שנים מיום גרימת הנזק.
תובע קטין (מתחת לגיל 18) רשאי להגיש את תביעת הרשלנות הרפואית עד הגיעו לגיל 25.
במקרה שהחולה נפטר עקב רשלנות הרפואית, יורשיו לפי דין או צוואה וכן התלויים בו (בני משפחה של המנוח שהיו תלויים בו למחייתם) רשאים להיכנס בנעלי המנוח ולהגיש תביעת רשלנות.
בכל מקרה בו התעורר חשד לרשלנות רפואית לגבי מחלת סרטן, מומלץ להתייעץ עם עו"ד בקיא ומנוסה בתחום כדי לבחון היתכנות להגשת תביעת פיצויים בגינה.